Ωρομέτρηση προσωπικού - Ψηφιακή κάρτα εργασίας  από 1η Ιουλίου ΄24

Ωρομέτρηση προσωπικού - Ψηφιακή κάρτα εργασίας  από 1η Ιουλίου ΄24

Το ρολόι μετράει ήδη αντίστροφα.

Η πλήρης εφαρμογή  του μέτρου για την ψηφιακή κάρτα εργασίας στη βιομηχανία και το λιανεμπόριο από την 1η Ιουλίου αποτελεί πλέον γεγονός.

Ήδη, το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν διαβουλεύσεις για τα προβλήματα, τις αστοχίες και τις δυσλειτουργίες που έχουν καταγραφεί. Στο υπουργείο Εργασίας σχεδιάζονται παρεμβάσεις και διορθώσεις γύρω από τον τρόπο εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας, χωρίς ωστόσο να αλλάζει το χρονοδιάγραμμα για εφαρμογή σε βιομηχανία και λιανικό εμπόριο τον Ιούλιο και τουρισμό και επισιτισμό πιλοτικά από Φθινόπωρο.

Από τον Ιανουάριου του 2024 εντάσσονται στην ψηφιακή κάρτα το λιανικό εμπόριο και η βιομηχανία (με εξαίρεση τις επιχειρήσεις ενέργειας, τα πετρελαιοειδή και τα ορυχεία) με μια “περίοδο χάριτος” που δόθηκε για τον έλεγχο τήρησης του νόμου,  η οποία  ωστόσο λήγει σε λίγες μέρες.

Από 01-07-2024, ενεργοποιούνται οι έλεγχοι του υπουργείου σε όλους τους παραπάνω κλάδους (βιομηχανία, λιανεμπόριο), και όπως φαίνεται  το θέμα της περαιτέρω παράτασης  δεν φαίνεται να βρίσκει πρόσφορο έδαφος.  Να σημειώσουμε ότι  η υποχρέωση αφορά περίπου 600.000 εργαζόμενους.

Υπολογίζεται δε, ότι μετά και τις τελευταίες  επεκτάσεις  το μέτρο της ψηφιακής κάρτας θα εφαρμόζεται σε 1.200.000 εργαζόμενους, ενώ από το Φθινόπωρο του 2024 η κυβέρνηση φιλοδοξεί να έχει εντάξει και τον κλάδο της εστίασης και του τουρισμού.

Τι αλλαγές φιλοδοξεί να επιφέρει η ψηφιακή κάρτα σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους ?

Για όλες τις επιχειρήσεις -ανεξαρτήτως μεγέθους- η ψηφιακή κάρτα εργασίας φιλοδοξεί να μας οδηγήσει  σε μια νέα ψηφιακή εποχή όπου οι σχέσεις εργοδότη-εργαζόμενου θα διέπονται από διαφάνεια, σεβασμό του ωραρίου εργασίας και διασφάλιση όρων δίκαιου ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις. 

Για τον εργαζόμενο ο εντοπισμός της «μαύρης εργασίας» θα γίνει ευκολότερος ενώ η υποδηλωμένη εργασία δεν θα είναι εφικτή αφού η ώρα εργασίας θα μετριέται σε απόλυτα μεγέθη. 

Τι αλλαγές φιλοδοξεί να επιφέρει η ψηφιακή κάρτα στο κράτος ?

Το κράτος φιλοδοξεί να πατάξει την μάστιγα ασφαλώς της εισφοροδιαφυγής αλλά και να μπορέσει κάποια στιγμή, να ελέγξει  τα του «οίκου του», εφόσον βέβαια η ψηφιακή κάρτα εφαρμοστεί και στο δημόσιο τομέα. 

Βαριά πρόστιμα για τους παραβάτες

Εάν κατά τον επιτόπιο έλεγχο σε επιχείρηση, διαπιστωθεί ότι η ψηφιακή κάρτα εργαζόμενου δεν είναι ενεργοποιημένη, επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο που δεν έχει ενεργοποιημένη ψηφιακή κάρτα. Σε περίπτωση που σε τρεις ελέγχους, εντός χρονικού διαστήματος 12 μηνών, διαπιστωθεί η παράβαση της παρούσας επιβάλλεται προσωρινή διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης για χρονικό διάστημα 15 ημερών. 

Άλλα πρόστιμα:

-Υποβολή στοιχείων της ψηφιακής κάρτας εργαζομένου που τελούν σε απόκλιση με την πραγματική έναρξη ή την πραγματική λήξη της απασχόλησης (3.000 ευρώ).

-Μη υποβολή των στοιχείων της ψηφιακής κάρτας εργαζομένου για την πραγματική έναρξη ή την πραγματική λήξη της απασχόλησης (3.000 ευρώ).

-Εφαρμογή ευέλικτου ωραρίου σε εργαζόμενο, για τον οποίο δεν έχει ενεργοποιηθεί η ευέλικτη προσέλευση και η ψηφιακή κάρτα εργασίας (2.000 ευρώ).

-Μη τήρηση για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δέκα (10) ετών των στοιχείων του συστήματος μέτρησης του χρόνου εργασίας, εφόσον παρεμποδίζεται ο έλεγχος και η επαλήθευση οικονομικών απαιτήσεων εργαζομένου σε εν γένει εργατική διαφορά (4.000 ευρώ).

-Μη υποβολή δήλωσης στοιχείων εργασιακής σχέσης στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ σε περίπτωση μεταβολών στοιχείων δήλωσης πριν την εφαρμογή της μεταβολής και σε κάθε περίπτωση πριν την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο που αφορούν (2.000 ευρώ).

-Μη υποβολής δήλωσης «Οργάνωσης Χρόνου Εργασίας» μερικώς απασχολούμενου σε περίπτωση μεταβολής της Οργάνωσης Χρόνου Εργασίας πριν την μεταβολή και σε κάθε περίπτωση πριν την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο που αφορούν (2.000 ευρώ).

-Μη υποβολής δήλωσης «Οργάνωσης Χρόνου Εργασίας» πλήρως απασχολούμενου σε περίπτωση μεταβολής της Οργάνωσης Χρόνου (600 ευρώ).

Επαρκούν οι δωρεάν εφαρμογές του υπουργείου για την επιχείρηση ?

Οι δωρεάν εφαρμογές του υπουργείου έχουν πληροφοριακό χαρακτήρα.

Δεν αποτελούν  δηλαδή ένα σύστημα από όπου μια επιχείρηση θα μπορεί να εξάγει αποτελέσματα ωρομέτρησης ή  μισθοδοσίας.

Οι δωρεάν εφαρμογές μπορούν να δώσουν μια λύση σε μικρές επιχειρήσεις με  λίγους εργαζόμενους, χωρίς να γίνεται ωστόσο κανένας έλεγχος, χωρίς ειδοποιήσεις και alerts σε περίπτωση ανθρώπινου λάθους.

Επιπλέον, η εφαρμογή του υπουργείου κατεβαίνει μόνο σε φορητές συσκευές smartphone ή tablet και απαιτείται απρόσκοπτη σύνδεση στο διαδίκτυο μέσω WiFi ή και 4G δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Η δυνατότητα που δίνει το υπουργείο  να ολοκληρώσει η επιχείρηση την διαδικασία ταυτοποίησης με τους κωδικούς ΟΠΣ ΙΚΑ/ΕΦΚΑ είναι ιδιαιτέρως χρονοβόρα και ελάχιστα λειτουργική. 

Επιπλέον, το γεγονός ότι το υπουργείο θέτει υποχρεωτικό όριο διατήρησης των στοιχείων ωρομέτρησης για 10 χρόνια, ενώ οι δωρεάν εφαρμογές που προσφέρει τα διατηρούν για 6 μήνες μόνο. Επομένως οι επιχειρήσεις ή θα μπουν στην διαδικασία φύλαξής τους με αμφίβολα αποτελέσματα ή θα προμηθευτούν σύστημα ωρομέτρησης. 

Τι προτείνουμε ?

Όπως και παλαιότερα με την υποχρεωτική χρήση της ταμειακής μηχανής ή του φορολογικού μηχανισμού έτσι και στην περίπτωση της ψηφιακής κάρτας θα απαιτηθεί επένδυση από τις επιχειρήσεις.

Κάθε επιχείρηση που θέλει να λειτουργήσει απρόσκοπτα και αποτελεσματικά  θα πρέπει να εντάξει στους κόλπους της κάποιο ΣΥΣΤΗΜΑ ΩΡΟΜΕΤΡΗΣΗΣ. 

Τι είναι το Σύστημα Ωρομέτρησης και τι μας προσφέρει ?  

Η ωρομέτρηση αποτελεί βασικό εργαλείο της μισθοδοσίας αλλά και ενός ευρύτερου συνόλου πληροφοριών για τον έλεγχο και αξιόπιστο προγραμματισμό των εργασιών του τμήματος HR και της διοίκησης. 

Από τι αποτελείται ένα σύστημα ωρομέτρησης ?

Ένα σύστημα ωρομέτρησης αποτελείται από: 

-Το λογισμικό & το τερματικό ταυτοποίησης 

Το λογισμικό ωρομέτρησης:

-Ελέγχει και παρακολουθεί τις παρουσίες του προσωπικού.

-Επεξεργάζεται τα χτυπήματά των εργαζομένων αναλύοντας τις ώρες εργασίας και

 τις υπερωρίες.

ιαχειρίζεται τις άδειες του προσωπικού και προγραμματίζει τις βάρδιες όπου είναι  

 αναγκαίο.

-Εξάγει τα αποτελέσματα που χρειάζεται η εφαρμογή της μισθοδοσίας.

-Μεταφέρει αυτόματα όλα τα δεδομένα στο ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.

 Το τερματικό ταυτοποίησης (το ρόλο του τερματικού μπορεί να έχει ένα ρολόι ταυτοποίησης, ένας Η/Υ, ένα tablet ή και  ένα  smartphone):

-Δέχεται τα χτυπήματα εισόδου-εξόδου των εργαζομένων και τα μεταφέρει στο λογισμικό για έλεγχο, επεξεργασία και διαχείριση από το τμήμα HR.

Μέθοδοι ταυτοποίησης:

Μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ κάρτας, βιομετρικού αποτυπώματος και QR Code. 

Εν κατακλείδι

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν μπορεί να υλοποιηθεί ούτε εύκολα, ούτε δωρεάν. Η προετοιμασία των επιχειρήσεων και του προσωπικού απαιτεί χρόνο και χρήματα. 

Η διαφάνεια και η συνέπεια στους εργασιακούς χώρους χρειάζεται δυο.

Τόσο οι εργοδότες όσο και οι εργαζόμενοι πρέπει να εξοικειωθούν και να εντάξουν στην καθημερινότητά τους  το νέο εργασιακό μοντέλο του ψηφιακού τους μετασχηματισμού.

 Δεν υπάρχει άλλος χρόνος, πρέπει να τον χρησιμοποιήσουμε σοφά πριν αρχίσουμε να τον μετράμε υποχρεωτικά

 

 

 Ακριβή Κουβελιώτη

(CFO of Orbit Systems)

CONTACT US

Contact the Organizers

MGMEDIAEXPO LTD

Athens Τel: +30 210 6619827, +30 2106610466

Email: contact@cleanexpo.eu